RPCNH
RPCNH

LiveBlog Noord-Holland

Het nieuws komt in razend tempo voorbij. Het lijkt of de criminaliteit uit de wereld is. Verre van dat. Om ondernemers op de hoogte te houden speurt de redactie iedere dag naar berichten in de media. Berichten die bijvoorbeeld gaan over criminaliteit, we geven tips om veilig thuis te werken en attenderen we op het handhavingsbeleid van de overheid.      

Weekend met veel aanhoudingen

03 - 05 april 

Op zaterdag aan de Engelenburg te Haarlem was er een auto de supermarkt ingereden. De ramkraak vond plaats op het moment dat de kassalades en de pinautomaat gevuld werden. Het personeel was aanwezig. De daders hebben de auto achter gelaten en zijn gevlucht op een scooter. De politie zoekt de daders, getuigen kunnen zich melden. Bij een melding van een diefstal uit een bedrijf op de Impuls in Purmerend, is een persoon aangehouden. In de bestelbus trof de politie een grote hoeveelheid accu's aan. 

Op vrijdag 3 april vond in Haarlem een woningbrand plaats. De bewoners van het complex vonden een veilig heenkomen. Na middernacht was de brand meester. Er waren dit weekend meerdere branden: In Haarlem was op zondag een voertuigbrand, vermoedelijk aangestoken. Op de Jachtwagenstraat in Purmerend hebben twee voertuigen in brand gestaan. Zo ook bij een onderwijsinstelling aan de Galjoenstraat in Zaandam gaat men uit van brandstichting. 

Het weekend zijn er acht aanhouding geweest voor de vermoedelijke handel in harddrugs. De politie trof bij verschillende aanhoudingen, naast hoeveelheden harddrugs, geld en mobieltjes, ook wapens aan. Na een melding van een schietincident in Den Helder heeft de politie twee verdachten aangehouden. Zij zaten in een voertuig, in het voertuig is een vuurwapen aangetroffen.  

In totaal waren er dit weekend 16 aanhoudingen voor verschillende feiten, de aanhoudingen konden mede plaatst vinden door oplettendheid van getuigen. 

Zorg- en let op elkaar - Overlast en overval

2 april 2020

Ook in deze tijd is het van belang alert te zijn. De Waarderpolder in Haarlem meldt overlast. Ondanks dat veel bedrijven in de Waarderpolder tijdens de coronacrisis doorwerken, werkt veel van het kantoorpersoneel thuis. Dit heeft als gevolg dat er minder sociale controle is. Wij attenderen er op dat bedrijventerreinen daardoor gevoelig kunnen zijn voor overlast en inbraken.

 

In dezelfde periode is een sportzaak in het Castricumse winkelcentrum de Geesterduin overvallen. Hierbij is een wapen gebruikt. Bij de overval is een medewerker van de winkel licht gewond geraakt. Een zoekslag naar de daders heeft nog niet geleid tot aanhouding. 

Volgens het slachtoffer hebben ze een donkere tas met papieren meegenomen. Een van de twee overvallers is een blanke man tussen de 30 en 40 jaar oud en heeft een normaal postuur. Hij is rond 1,75 meter lang en droeg een donkere capuchontrui (vermoedelijk een hoody). De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. 

Initiatief: Wij Helpen Ziekenhuizen

1 april 2020

Momenteel wordt er in de Nederlandse zorg intensief gewerkt om iedereen in de samenleving te helpen in deze bizarre tijden van de coronacrisis. Tegelijkertijd misbruiken criminelen de situatie om zorginstellingen en zorgaanbieders digitaal aan te vallen, door bijvoorbeeld gijzelsoftware te verspreiden of spam te versturen. Cyberexperts in Nederland vinden dit onvoorstelbaar en nemen actie door zich te verenigen in de coalitie

Wij Helpen Ziekenhuizen om de Nederlandse zorginstellingen kosteloos en belangeloos te beschermen tegen digitale aanvallen in tijden van de coronacrisis. Het platform is bedoeld voor Z=ziekenhuizen & UMC’s, verpleeg- en verzorgingshuizen, artsen en artspraktijken, IT-dienstverleners in de zorg, onderzoekslabs en med-tech leveranciers. Maar liefst 66 Nederlandse cybersecuritybedrijven hebben de website www.wijhelpenziekenhuizen.nl opgezet om gratis hulp te bieden aan alle zorginstellingen in Nederland die met spoed gebruik willen maken van cyberexperts in heel het land. Met als belangrijkste doel: veilig zorg kunnen blijven bieden in deze crisistijd.

Handhavingsbeleid op scherp

30 maart 2020

Het RPC geeft in dit bericht een verkorte weergave van het beleid rondom het coronavirus. Het heeft betrekking op de maatregelen die het bedrijfsleven raken. Politie en gemeente zullen het beleid vanaf deze week scherp handhaven. Dit betekent dat ook dat de gemeentelijke handhavers kunnen optreden. Zorg er voor dat er geen oplopende discussie ontstaat. Het is frustrerend voor alle partijen en bijzonder pijnlijk voor ondernemers die hun inkomen al zien kelderen.
 

 1. In het gunstige geval krijgt de ondernemer eerst een waarschuwing.
 2. De onderneming wordt bij overtreding van de maatregelen gesloten.
 3. Bij een onderneming die niet open mag zijn, volgt direct een boete. 
 4. Bij overtreding van de sluiting of het niet naleven van de aanwijzing, volgt een boete.
 5. Bij ernstige overschrijding van de maatregelen of gemakzuchtig gedrag, volgt direct een boete.   

Onder voorbehoud: Er kunnen wijzigingen plaatsvinden. Voor meer of actuele informatie gaat u naar de website van de Rijksoverheid.

Verboden samenkomsten en evenementen 

Het is verboden om samenkomsten te laten plaatsvinden, te (laten) organiseren of te laten ontstaan, dan wel aan dergelijke samenkomsten deel te nemen. Mits de aanwezigen te allen tijde ten minste 1,5 meter afstand houden tot de dichtstbijzijnde persoon. En samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties. Mits de 1,5 meter regel blijft gehandhaafd. Evenementen zijn tot 1 juni 2020 verboden. Onder een evenement valt ruwweg iedere vorm voor een publiek toegankelijke verrichting van vermaak. 

Niet in acht nemen veilige afstand 

Het is verboden zich in een groep van drie of meer personen op te houden zonder tot de dichtstbijzijnde persoon in die groep en andere personen een afstand te houden van ten minste 1,5 meter. 

Verboden openstelling inrichtingen 

 1. Eet- en drinkgelegenheden, tenzij uitsluitend sprake is van de verkoop, aflevering of verstrekking van eten of drinken voor gebruik anders dan ter plaatse (afhaalfunctie). 
 2. Sport- en fitnessgelegenheden.
 3. Sauna’s. 
 4. Seksinrichtingen. 
 5. Coffeeshops, tenzij uitsluitend sprake is van de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs voor gebruik anders dan ter plaatse (afhaalfunctie).
 6. Inrichtingen waar speelautomaten als bedoeld in de Wet op de kansspelen kunnen worden bespeeld.
 7. Inrichtingen waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend.

Indien er sprake is van verkoop, aflevering of verstrekking voor gebruik anders dan ter plaatse, dan dient de duur van het verblijf zoveel mogelijk beperkt te worden. 

Verbod uitoefenen contactberoepen 

Het is verboden om contactberoepen uit te oefenen waarbij het niet mogelijk is ten minste 1,5 meter afstand te houden tot de klant of patiënt. Dit verbod geldt niet voor zorgverleners die hun beroep uitoefenen, mits voor deze uitoefening een individuele medische indicatie bestaat en daarbij door de zorgverlener alle in verband met COVID-19 benodigde hygiënevereisten in acht worden genomen. 

Verboden openstelling onderwijsinstellingen 

Het is verboden om onderwijsactiviteiten te verrichten in onderwijsinstellingen, tenzij sprake is van de organisatie van onderwijs op afstand, waarbij studenten en leerlingen via een (digitaal) medium onderwijs krijgen in de thuissituatie. Onderwijsinstellingen zijn verplicht om mee te werken aan openstelling ten behoeve van (nood)opvang. 

Verboden openstelling kinderopvang 

Het is verboden om opvang te bieden in verblijven voor kinderopvang, tenzij sprake is van de (nood)opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen of voor vitale processen. 

Veilig thuiswerken II

30 maart 2020

Voor thuis werken gebruik je het best VPN. Hoe werkt VPN, dit wordt uitgelegd in een korte video. Nordvpn is bijvoorbeeld een aanbieder die geen logs bijhoudt.

Verplaats definitief te verwijderen bestanden niet naar prullenbak. De prullenbak leegmaken is onvoldoende. Definitief verwijderen doet u met een "digitale shredder". Bijvoorbeeld met Hardwipe. Deze software is gratis en versleuteld het bestand permanent.  

Handhaving Coronabeleid

26 maart 2020

Politie en gemeenten in Noord-Holland scherpen de handhaving aan. Nog deze week komt het beleid gereed. Horeca en winkels kunnen worden gecontroleerd of men gaat af op meldingen. Tegelijk is nog niet voor iedere ondernemer duidelijk waarop nu precies wordt gecontroleerd. Zodra dit bekend is, zal het RPC hier extra aandacht aan besteden. 

Thuiswerken? Maar dan wel veilig!

25 maart 2020

Veel mensen werken onverwacht en zonder al te veel voorbereiding thuis. Dit is voor veel ondernemingen een uitdaging. Er zijn bedrijven die organisaties daar juist nú belangeloos bij willen helpen. Wil je voorkomen dat gevoelige informatie op straat komt te liggen? Dan moet thuiswerken wel veilig gebeuren. Is de internetverbinding thuis bijvoorbeeld wel goed beveiligd? Wordt er gewerkt via een VPN-verbinding? BeOneDevelopment maakte een video met "5 tips voor veilig thuiswerken".  

Verdacht WhatsApp bericht

Maandag 23 maart

Er circuleren berichten op Whatsapp waar wij meldingen over ontvangen. Soms zijn deze zogenaamd afkomstig van de Rijksoverheid, politie of gemeente. Als het te mooi klinkt om waar te zijn [...] dan klikt u natuurlijk nooit op een link. Stuur dergelijke berichten ook niet door. Controleer sowieso altijd op de website van de aanbieder of het item daar is gepubliceerd. De overheid zal nooit invoerschermen of linken aanbieden via Whatsapp.  

camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het RPC organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
camera

Excellent Cameratoezicht

Geschat wordt dat er in totaal één miljoen bewakingscamera’s in Nederland zijn. Vaak blijken de beelden teleurstellend en kunnen ze wel gebruikt worden voor registratie, maar niet als bewijslast. Het RPC ontwikkelde samen met haar partners de richtlijnen Excellent Cameratoezicht. Als u heeft geïnvesteerd in een camerasysteem, dan wilt u toch weten of deze voldoet aan de minimale eisen van opsporing? Vraag nu de gratis scan aan!

Lees meer