RPCNH
RPCNH

LiveBlog Noord-Holland

Berichten over criminaliteit, veilig thuis werken en attenties in deze tijd.

Geldstapels hopen zich op bij criminelen

19 juni 2020

Tijdens invallen in woningen vindt de politie steeds vaker enorme geldbedragen. De reden: criminelen lijken hun geld moeilijk kwijt te kunnen door de coronacrisis. In de afgelopen 3 maanden heeft de politie ongeveer 4,5 miljoen aangetroffen in diverse woningen en auto’s in Amsterdam. Criminelen wassen vaak hun drugsopbrengsten wit in horecazaken, bijvoorbeeld een pizzeria. Lees hier het volledige artikel.

Contactaanvraag namens Lotje

17 juni 2020

Contactformulieren of reactiemogelijkheden op websites zijn geregeld doelwit van spammers.

Vaak gaat dit volledig geautomatiseerd en sturen zij dezelfde gegevens naar honderden contactformulieren of plaatsen ze bijvoorbeeld reacties op blogberichten met in deze reacties spam. Vandaag kregen wij zo'n aanvraag van Lotje. Lees hier het volledige artikel.

Ondernemers en burgers wees alert op fraude!

16 juni 2020

We horen steeds en steeds meer meldingen van verschillende vormen van fraude waar de burger of ondernemers de dupe van worden. Het aantal meldingen ligt twee tot drie keer zo hoog als normaal. Het gaat om meldingen van poging tot phishing waarbij de oplichter zich voordoet als een geldeisende instantie zoals de Belastingdienst of bank. Lees hier het volledige artikel.

Toename crystal-meth laboratoria in Nederland, politie luid noodklok

18 mei 2020

Het aantal crystal meth-labs neemt toe en in Nederland en daar maakt de Nationale Politie zich grote zorgen over. Zo zijn er aanwijzigen waaruit blijkt dat Nederlandse drugshandelaren met Mexicanen samenwerken en zo kennis en deskundigheid inkopen. Met deze kennis en deskundigheid vervangen ze vervolgens de XTC-labs voor Crystal Meth laboratoria. Lees hier het volledige artikel.

Thunderbolt-poorten kwetsbaar voor hackers

14 mei 2020

Thunderbolt-poorten kunnen door hackers worden misbruikt om zo data te stelen. Zo zitten er maar liefst 7 kwetsbaarheden in deze thunderbolt-poorten, die wereldwijd in miljoenen laptop's en pc's zijn verwerkt. Dat is gebleken uit onderzoek van een masterstudent aan de Technische Universiteit Eindhoven. Lees hier het volledige artikel.

Tweestapsverificatie, waarom je daar gebruik van zou moeten maken

12 mei 2020

Al gedurende enkele jaren worden computers beveiligd met wachtwoorden. Er zijn al heel wat oplossingen de bedacht en toegepast om het stelen van deze wachtwoorden te bemoeilijken, zoals bijvoorbeeld het omzetten van het wachtwoord naar een versleutelde tekenreeks wat door veel websites gedaan wordt (en eigenlijk door alle websites gedaan zou moeten worden).  Lees hier het volledige artikel.

Ook tijdens de Corona Crisis gaat criminaliteit door

6 mei 2020

Ook de uitbraak van een nieuw virus, het Corona Virus, stopt criminelen niet. Zo verplaatst de straathandel in drugs bijvoorbeeld naar parkeerplaatsen van supermarkten en in Rotterdam werd in de haven een partij coke gevonden welke verstopt was tussen medische hulpgoederen. Lees hier het volledige artikel.

10 kilo coke en 8 ton cash gevonden in verborgen ruimte auto

4 mei 2020

Tijdens een controle in Breda heeft de politie in een verborgen ruimte in een bestelbus bijna 10 kilo cocaïne gevonden en ongeveer 800.000 euro in contanten. De drugs en het geld, wat was opgedeeld in bundels zaten in boodschappentassen. Kort voor de vondst was de bus bij een loods in Breda geweest, waarna deze door de politie werd gecontroleerd. Lees hier het volledige artikel.

Opsporing zoekgeraakte basisschoolleerlingen

26 april 2020

Bij ruim 7000 basisschoolleerlingen lukt het gemeenten en scholen niet om met het kind of de ouders in contact te komen, zo maakt de PO-raad bekend. Dit is de belangenbehartiger voor schoolbesturen. Nu de scholen gesloten zijn, zouden deze kinderen thuis onderwijs moeten volgen. Het lukt leraren en leerplichtambtenaren echter niet om in contact te komen met deze gezinnen en ze komen ook de lespakketten niet ophalen op de scholen. Het gaat hierbij om kinderen jonger dan 12 jaar, dus dat dit zorgwekkend is is wel duidelijk. Lees hier het volledige artikel.

Hoe bereid je je voor op een gewapende overval

21 april 2020

Een gewapende overval is een vorm van criminaliteit die een hoge impact heeft op de slachtoffers. Vorig jaar is het aantal incidenten met vuurwapens met 14% toegenomen, ondanks dat er een strengere aanpak is van de illegale wapenhandel. Lees hier het volledige artikel.

Boerderijen waar drugs wordt verbouwd

16 april 2020

Helaas komt ondermijnende criminaliteit steeds vaker voor en niet altijd in dezelfde vorm, maar in verschillende gedaantes. Ondermijning is een term die nog niet overal bekend is, maar het houdt in dat de onderwereld en de bovenwereld met elkaar worden verweven. Een goed voorbeeld van ondermijning is een drugslab of hennepplantage welke tussen bestaande bedrijven wordt gevoerd, bijvoorbeeld in leegstaande schuren van boerenbedrijven. Lees hier het volledige artikel.

Zoom voor de rechter

09 april 2020

Waar het RPC al enig tijd geleden Zoom onder de aandacht bracht komt Trouw nu met een uitgebreid artikel. Het gebruik van de App is naar 200.000 gebruikers gestegen. Zoom wordt ervan beschuldigd zwakke plekken in de beveiliging te hebben verzwegen. Er zouden zwakheden in de versleuteling van de videogesprekken zitten. Onlangs wees de onderzoeksgroep CitizenLab erop dat daar veel aan mankeert, waardoor afluisteren relatief gemakkelijk zou zijn. Onderzoeksjournalisten laten weten dat gesprekken niet volledig versleuteld zijn, terwijl Zoom dat wel beweert. Lees hier het volledige artikel.

Weekend met veel aanhoudingen

03 - 05 april 2020

Aan de Engelenburg te Haarlem was er een auto de supermarkt ingereden. De ramkraak vond plaats op het moment dat de kassalades en de pinautomaat gevuld werden. Het personeel was aanwezig. De daders hebben de auto achter gelaten en zijn gevlucht op een scooter. De politie zoekt de daders, getuigen kunnen zich melden. Bij een melding van een diefstal uit een bedrijf op de Impuls in Purmerend, is een persoon aangehouden. In de bestelbus trof de politie een grote hoeveelheid accu's aan. 


Op vrijdag 3 april vond in Haarlem een woningbrand plaats. De bewoners van het complex vonden een veilig heenkomen. Na middernacht was de brand meester. Er waren dit weekend meerdere branden: In Haarlem was op zondag een voertuigbrand, vermoedelijk aangestoken. Op de Jachtwagenstraat in Purmerend hebben twee voertuigen in brand gestaan. Ook bij een onderwijsinstelling aan de Galjoenstraat in Zaandam gaat men uit van brandstichting. 

Het weekend zijn er acht aanhouding geweest voor de vermoedelijke handel in harddrugs. De politie trof bij verschillende aanhoudingen, naast hoeveelheden harddrugs, geld en mobieltjes, ook wapens aan. Na een melding van een schietincident in Den Helder heeft de politie twee verdachten aangehouden. Zij zaten in een voertuig, in het voertuig is een vuurwapen aangetroffen.  

In totaal waren er dit weekend 16 aanhoudingen voor verschillende feiten, de aanhoudingen konden mede plaatst vinden door oplettendheid van getuigen. 

Zorg- en let op elkaar - Overlast en overval

2 april 2020

Ook in deze tijd is het van belang alert te zijn. De Waarderpolder in Haarlem meldt overlast. Ondanks dat veel bedrijven in de Waarderpolder tijdens de coronacrisis doorwerken, werkt veel van het kantoorpersoneel thuis. Dit heeft als gevolg dat er minder sociale controle is. Wij attenderen er op dat bedrijventerreinen daardoor gevoelig kunnen zijn voor overlast en inbraken.

 

In dezelfde periode is een sportzaak in het Castricumse winkelcentrum de Geesterduin overvallen. Hierbij is een wapen gebruikt. Bij de overval is een medewerker van de winkel licht gewond geraakt. Een zoekslag naar de daders heeft nog niet geleid tot aanhouding. 

Volgens het slachtoffer hebben ze een donkere tas met papieren meegenomen. Een van de twee overvallers is een blanke man tussen de 30 en 40 jaar oud en heeft een normaal postuur. Hij is rond 1,75 meter lang en droeg een donkere capuchontrui (vermoedelijk een hoody). De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. 

Initiatief: Wij Helpen Ziekenhuizen

1 april 2020

Momenteel wordt er in de Nederlandse zorg intensief gewerkt om iedereen in de samenleving te helpen in deze bizarre tijden van de coronacrisis. Tegelijkertijd misbruiken criminelen de situatie om zorginstellingen en zorgaanbieders digitaal aan te vallen, door bijvoorbeeld gijzelsoftware te verspreiden of spam te versturen. Cyberexperts in Nederland vinden dit onvoorstelbaar en nemen actie door zich te verenigen in de coalitie

Wij Helpen Ziekenhuizen om de Nederlandse zorginstellingen kosteloos en belangeloos te beschermen tegen digitale aanvallen in tijden van de coronacrisis. Het platform is bedoeld voor Z=ziekenhuizen & UMC’s, verpleeg- en verzorgingshuizen, artsen en artspraktijken, IT-dienstverleners in de zorg, onderzoekslabs en med-tech leveranciers. Maar liefst 66 Nederlandse cybersecuritybedrijven hebben de website www.wijhelpenziekenhuizen.nl opgezet om gratis hulp te bieden aan alle zorginstellingen in Nederland die met spoed gebruik willen maken van cyberexperts in heel het land. Met als belangrijkste doel: veilig zorg kunnen blijven bieden in deze crisistijd.

Handhavingsbeleid op scherp

30 maart 2020

Het RPC geeft in dit bericht een verkorte weergave van het beleid rondom het coronavirus. Het heeft betrekking op de maatregelen die het bedrijfsleven raken. Politie en gemeente zullen het beleid vanaf deze week scherp handhaven. Dit betekent dat ook dat de gemeentelijke handhavers kunnen optreden. Zorg er voor dat er geen oplopende discussie ontstaat. Het is frustrerend voor alle partijen en bijzonder pijnlijk voor ondernemers die hun inkomen al zien kelderen.
 

 1. In het gunstige geval krijgt de ondernemer eerst een waarschuwing.
 2. De onderneming wordt bij overtreding van de maatregelen gesloten.
 3. Bij een onderneming die niet open mag zijn, volgt direct een boete. 
 4. Bij overtreding van de sluiting of het niet naleven van de aanwijzing, volgt een boete.
 5. Bij ernstige overschrijding van de maatregelen of gemakzuchtig gedrag, volgt direct een boete.   

Onder voorbehoud: Er kunnen wijzigingen plaatsvinden. Voor meer of actuele informatie gaat u naar de website van de Rijksoverheid.

Verboden samenkomsten en evenementen 

Het is verboden om samenkomsten te laten plaatsvinden, te (laten) organiseren of te laten ontstaan, dan wel aan dergelijke samenkomsten deel te nemen. Mits de aanwezigen te allen tijde ten minste 1,5 meter afstand houden tot de dichtstbijzijnde persoon. En samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties. Mits de 1,5 meter regel blijft gehandhaafd. Evenementen zijn tot 1 juni 2020 verboden. Onder een evenement valt ruwweg iedere vorm voor een publiek toegankelijke verrichting van vermaak. 

Niet in acht nemen veilige afstand 

Het is verboden zich in een groep van drie of meer personen op te houden zonder tot de dichtstbijzijnde persoon in die groep en andere personen een afstand te houden van ten minste 1,5 meter. 

Verboden openstelling inrichtingen 

 1. Eet- en drinkgelegenheden, tenzij uitsluitend sprake is van de verkoop, aflevering of verstrekking van eten of drinken voor gebruik anders dan ter plaatse (afhaalfunctie). 
 2. Sport- en fitnessgelegenheden.
 3. Sauna’s. 
 4. Seksinrichtingen. 
 5. Coffeeshops, tenzij uitsluitend sprake is van de verkoop, aflevering of verstrekking van softdrugs voor gebruik anders dan ter plaatse (afhaalfunctie).
 6. Inrichtingen waar speelautomaten als bedoeld in de Wet op de kansspelen kunnen worden bespeeld.
 7. Inrichtingen waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend.

Indien er sprake is van verkoop, aflevering of verstrekking voor gebruik anders dan ter plaatse, dan dient de duur van het verblijf zoveel mogelijk beperkt te worden. 

Verbod uitoefenen contactberoepen 

Het is verboden om contactberoepen uit te oefenen waarbij het niet mogelijk is ten minste 1,5 meter afstand te houden tot de klant of patiënt. Dit verbod geldt niet voor zorgverleners die hun beroep uitoefenen, mits voor deze uitoefening een individuele medische indicatie bestaat en daarbij door de zorgverlener alle in verband met COVID-19 benodigde hygiënevereisten in acht worden genomen. 

Verboden openstelling onderwijsinstellingen 

Het is verboden om onderwijsactiviteiten te verrichten in onderwijsinstellingen, tenzij sprake is van de organisatie van onderwijs op afstand, waarbij studenten en leerlingen via een (digitaal) medium onderwijs krijgen in de thuissituatie. Onderwijsinstellingen zijn verplicht om mee te werken aan openstelling ten behoeve van (nood)opvang. 

Verboden openstelling kinderopvang 

Het is verboden om opvang te bieden in verblijven voor kinderopvang, tenzij sprake is van de (nood)opvang van kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen of voor vitale processen. 

Veilig thuiswerken II

30 maart 2020

Voor thuis werken gebruik je het best VPN. Hoe werkt VPN, dit wordt uitgelegd in een korte video. Nordvpn is bijvoorbeeld een aanbieder die geen logs bijhoudt.

Verplaats definitief te verwijderen bestanden niet naar prullenbak. De prullenbak leegmaken biedt geen soelaas. Definitief verwijderen doet u met een "digitale shredder". Bijvoorbeeld met Hardwipe. Deze software is gratis en versleuteld het bestand permanent.  

Handhaving Coronabeleid

26 maart 2020

Politie en gemeenten in Noord-Holland scherpen de handhaving aan. Nog deze week komt het beleid gereed. Horeca en winkels kunnen worden gecontroleerd of men gaat af op meldingen. Tegelijk is nog niet voor iedere ondernemer duidelijk waarop nu precies wordt gecontroleerd. Zodra dit bekend is, zal het RPC hier extra aandacht aan besteden. 

Thuiswerken? Maar dan wel veilig!

25 maart 2020

Veel mensen werken onverwacht en zonder al te veel voorbereiding thuis. Dit is voor veel ondernemingen een uitdaging. Er zijn bedrijven die organisaties daar juist nú belangeloos bij willen helpen. Wil je voorkomen dat gevoelige informatie op straat komt te liggen? Dan moet thuiswerken wel veilig gebeuren. Is de internetverbinding thuis bijvoorbeeld wel goed beveiligd? Wordt er gewerkt via een VPN-verbinding? BeOneDevelopment maakte een video met "5 tips voor veilig thuiswerken".  

Verdacht WhatsApp bericht

Maandag 23 maart

Er circuleren berichten op Whatsapp waar wij meldingen over ontvangen. Soms zijn deze zogenaamd afkomstig van de Rijksoverheid, politie of gemeente. Als het te mooi klinkt om waar te zijn [...] dan klikt u natuurlijk nooit op een link. Stuur dergelijke berichten ook niet door. Controleer sowieso altijd op de website van de aanbieder of het item daar is gepubliceerd. De overheid zal nooit invoerschermen of linken aanbieden via Whatsapp.  

camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het RPC organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
camera

Excellent Cameratoezicht

Geschat wordt dat er in totaal één miljoen bewakingscamera’s in Nederland zijn. Vaak blijken de beelden teleurstellend en kunnen ze wel gebruikt worden voor registratie, maar niet als bewijslast. Het RPC ontwikkelde samen met haar partners de richtlijnen Excellent Cameratoezicht. Als u heeft geïnvesteerd in een camerasysteem, dan wilt u toch weten of deze voldoet aan de minimale eisen van opsporing? Vraag nu de gratis scan aan!

Lees meer