PVONH
PVONH

Cybercrime op het netvlies in Haarlem

  Cybercrime
Gemeente Haarlem en Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing starten bewustwordingscampagne
Door de toename van internettoegang in ontwikkelingslanden, een weelderige handel in eenvoudig verkrijgbare online oplichtingspakketten en een kleine pakkans van daders, wordt cybercriminaliteit een steeds groter probleem. Niet alleen consumenten, maar ook ondernemers zijn steeds vaker slachtoffer. Volgens het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) valt er veel te winnen door gedragsverandering. Zaterdag 25 mei start de landelijke campagne ‘Cybercrime’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid met onder andere de landelijke MKB Phishing Test. Het RPCNH organiseert in het verlengde hiervan in een tiental gemeenten in Noord-Holland cyber-trainingen: “MET DE CYBERCRIMINEEL AAN TAFEL”. Gemeente Haarlem trapt af op dinsdag 2 juli.  Ondernemers die zowel hun bedrijf, hun spaargeld en soms zelfs hun gezin verliezen door struisvogelpolitiek. Je hoort het steeds vaker. Veel MKB'ers roepen: ‘dat overkomt mij niet’. ‘Maar de vraag is niet óf je aan de beurt komt, maar wanneer’, zegt Bernard Klaassen Projectleider Cybercrime bij het RPC. ‘Cybercriminaliteit is geen hype gebleken, geen boze droom waaruit je ‘s ochtends wakker schrikt. De ontwikkeling gaan hard, te hard om bij te benen.’ Uit de laatste cijfers blijkt dat maar liefst 80% van de ondernemers met cybercrime te maken hebben gehad. En dat percentage groeit iedere maand. Binnen 5 jaar heeft waarschijnlijk meer dan 50% van de criminaliteit een digitale component. En toch zetten ondernemers de digitale voordeur wagenwijd open voor criminelen. Ondernemers die slachtoffer zijn geworden van cybercrime ervaren pas achteraf hoe groot de consequenties zijn. ‘Het is eigenlijk vreemd dat de bedrijfslaptop gebruikt wordt om privé Youtube video’s op te kijken – en dat we dat normaal vinden.’

Trainingen “MET DE CYBERCRIMINEEL AAN TAFEL”

De Gemeente Haarlem onderkent het risico van cybercriminaliteit en heeft gekozen voor een actieve aanpak richting ondernemers. Op dinsdag 2 juli wordt een interactieve training georganiseerd in samenwerking met het RPCNH, een initiatief van onder andere Politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Gezamenlijk bieden zij ondernemers handvatten om cybercrime te voorkomen en gevolgschade te beperken. Deelnemers horen de vaak schrijnende verhalen van gedupeerde ondernemers en krijgen tips en trics van ethical hackers. Het doel: ondernemers bewust maken van hun gedrag en dat van hun medewerkers.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer