PVONH
PVONH

Preventief cameratoezicht werkt beter als opsporing mogelijk is

  Excellent cameratoezicht
Hoewel veel winkeliers al cameratoezicht hebben, hangen in 1 op de 3 winkels nog geen beveiligingscamera’s. Dat is een gemiste kans.
Hoewel veel winkeliers al cameratoezicht hebben, hangen in 1 op de 3 winkels nog geen beveiligingscamera’s. Dat is een gemiste kans. Want cameratoezicht schrikt winkeldieven af. En als er cameratoezicht is, hoe goed zijn de camera’s dan? Zijn de beelden scherp genoeg om een dief identificeren?  “Om verdachten van misdrijven sneller te kunnen opsporen, zijn goede bewakingsbeelden van groot belang,” zegt Marco Verschragen, manager van Regionale Platform Criminaliteitsbeheersing Noord Holland. De politie krijgt dagelijks private bewakingsbeelden aangereikt. Helaas zijn die vaak ongeschikt voor herkenning ten behoeve van opsporing. Er is te zien wat er gebeurt, maar je kunt niets identificeren. De slechte beelden zijn een doorn in het oog terwijl de huidige techniek tegen lage kosten al voor veel verbetering zorgt, aldus Sander van der Meer van de afdeling Digitale Opsporing van politie in Noord-Holland.   De Haarlemse juwelier Haverkort is het daar volledig mee eens. “We hebben ons vijf jaar oude camerasysteem vervangen door een nieuw camerasysteem. Het is ongelooflijk wat een verbetering dat is,” zegt eigenaar de heer van Leeuwen. “Je kunt de lusjes in het tapijt bij wijze van spreken tellen. En misschien wel het belangrijkste: de camera’s werken preventief. Ik vind het een prettige gedachte dat ik dankzij de camera’s diefstallen voorkom. Elke diefstal is er voor mij één te veel.”  Juwelier Haverkort De camera’s zijn nu zo opgesteld dat je een perfect overzicht van de winkel hebt. “Er hangen bij ons in de winkel vijf zichtbare camera’s en die hebben allemaal overlap. Zo kunnen we situaties en bewegingen perfect volgen en eventueel gezichten en andere herkenningspunten uit verschillende hoeken terugzien. Ook hebben we een aantal onzichtbare camera’s”, vervolgt juwelier Van Leeuwen. “Ik raad collega-ondernemers aan om hun camerasysteem goed te bekijken en over te stappen op nieuwe camera’s. Dat was bij ons zo geregeld. Omdat we al een goed cameraplan hadden, konden we één-op-één overstappen van SD-camera’s met vage beelden naar HD-camera’s waarop je iedereen haarscherp ziet.”

Bescheiden investering

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste winkeliers bereid zijn om te investeren in een camerasysteem dat identificatie mogelijk maakt. “Een exact kostenplaatje is maatwerk dus dat moet je per geval bekijken,” zegt Marco Verschragen. “Maar we hebben onlangs metingen uitgevoerd en daaruit blijkt dat verbeteringen aan het camerasysteem niet al te kostbaar zijn. Met een investering van € 1.000,00 tot € 3.000,00  neemt de pakkans overduidelijk toe.”

Tips om cameratoezicht te verbeteren

  1. Bepaal wat je wil bereiken met je camerasysteem. Alleen preventie of ook identificatie van daders?  
  2. Geef op een cameraplan (plattegrond) het doel per camera aan: identificeren, herkennen en/of waarnemen.
  3. Werk alleen met installateurs die de norm NEN-EN-IEC 62676-4 kennen en kunnen toepassen. 
  4. In het opleverdocument van de installateur hoort per camera het doel te staan, aangevuld met een snapshot van het camerabeeld.  
  5. Stel de camera’s zo in dat bewegingen identificeerbaar zijn. Hoogte en lichtval zijn hierbij van belang.   
  6. Er moet voor minimaal een week opslagcapaciteit zijn, maar liever langer. Opslag dient zichzelf te reactiveren na stroomstoring.   
  7. Datum en tijd moeten altijd kloppen, ook na overgang van zomertijd naar wintertijd (en andersom). 
  8. Mpg, mp4 of avi zijn werkbare formaten. Uitvoer naar een exe-bestand is ook mogelijk.   
  9. Registreer het camerasysteem bij de politie.
Terug
camera

Cybercrime

Onderzoekers noemen een jaarlijkse stijging van cybercriminaliteit van 30% realistisch. Cybercrime brengt schade toe aan grote en kleine (MKB) bedrijven en is niet of nauwelijks op te lossen met opsporing, de preventie van deze vorm van criminaliteit ligt over het algemeen bij de gebruikers van het internet. Het PVO Noord-Holland (voorheen RPC Noord-Holland) organiseert allerlei activiteiten zoals het congres “De Hacker vertelt” en workshops die zijn gericht op specifieke trends.

Lees meer
camera

Awareness Ondermijning

Criminele netwerken infiltreren de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Dit mag dan soms subtiel zijn, de gevolgen voor ondernemers in het midden- en klein bedrijf en horeca zijn groot. Het bedrijfsleven dient zich er bewust van te zijn dat ondermijning (in)direct leidt tot financiële schade. Op de seminars Awareness Ondermijning ontrafelen we het containerbegrip en ontdek je hoe je een verdachte situatie kunt herkennen en melden.

Lees meer
HIC

HIC (High Impact Crimes)

High Impact Crimes (HIC) is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals woninginbraak, overvallen, straatroof, zware mishandeling, moord of doodslag. Deze delicten hebben veel overeenkomsten zowel qua aard als qua dadergroepen en aanpak. Ook zijn er een aantal maatregelen die je zelf al kunt nemen om dit soort misdrijven te zoveel als mogelijk is te voorkomen. Je vindt hier ook meer informatie over onder andere de rol van de gemeente en wat slachtofferhulp doet.

Lees meer